Oljenje lesenih teras

Oljenje lesenih teras

ikona-2

Oljenje teras je eden pomembnejših vidikov vzdrževanja lesenih teras. Mnogi se opravila lotijo kar sami, včasih tudi s sredstvi, ki za tropske vrste lesa niso primerna.

Za lesene terase se uporabljajo skrbno izbrane vrste lesa, ki zahtevajo posebno nego, cenenih olj pa ne prenašajo dobro. Zato je za najboljši učinek pametno izbrati strokovnjaka, ki bo opravil oljenje s profesionalno opremo in najboljšimi sredstvi , primernimi za posamezno vrsto lesa.

Terase praviloma naoljimo enkrat do dvakrat letno, pred začetkom in po koncu sezone, lahko pa tudi samo enkrat letno. Postopek ni pretirano zahteven, če uporabimo ustrezno opremo in prava sredstva. Najprej je potrebno površino temeljito očistiti in po možnosti odstraniti sloj starega olja, kjer se nahaja veliko umazanije, nato s širokim čopičem ali valjčkom les enakomerno premažemo s kakovostnim oljem, ki se vpije v les in ga na ta način dobro zaščiti.

Prednosti oljenja se pokažejo že takoj, predvsem pa pridejo do izraza v daljšem časovnem obdobju. Na ta način namreč zaščitimo površino lesa in mu zagotovimo daljšo življenjsko dobo, poleg tega lahko po dobro negovani terasi brez skrbi hodimo tudi bosi.

V primeru, da terase ne oljimo, se po 6 - 10 mesecih pojavi t.i. siva patina.