Navodila za vzdrževanje

Navodila za vzdrževanje

Background Image

NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE PRODUKTOV KEROWOOD

Kerowood bambus linije M – Comfort in D – Luxury za zunanje površine je naravni produkt in lahko pride do spreminjanja barve in strukture.

Vsa zunanja lesena  tla iz naravnega materiala se z leti spreminjajo in posivijo ali potemnijo. Večina naravnih zunanjih oblog začne dobivati bolj grob videz. To lahko upočasnimo z ustreznim oljem. Olje ohrani prvotni videz lesa in ga dodatno impregnira. Uporaba zaščitnih premazov za Bambus KERO ni priporočljiva, saj ima edinstveno gostoto in termično obdelavo, ki preprečuje vdor kemikalijam. Bambus KERO ima tudi zaščito proti trohnenju in propadanju, saj je termično obdelan. Bambus KERO čistimo z vodo, ki ji lahko primešamo blago čistilo. Čiščenje z visokotlačnim čistilcem je možno z razdalje pribl. 30 cm.

Normalni pojavi:

Razpoke na površini in na koncu plošč lahko nastanejo zaradi različnih značilnosti sušenja površine in prečnih rezov. To ne vpliva na stabilnost ali obstojnost plošče.

Površine plošč bodo sčasoma postale grobe in bodo zaradi neprekinjene absorpcije vode in desorpcije zaradi suhih in mokrih vremenskih obdobij tvorila (majhne) odkrške. Po namestitvi se lahko pojavijo dimenzijske spremembe ali gubanje plošč. Ti pojavi so normalni za večino vrst trdega lesa in Kerowood Bambusa. Sprememba oblike površine ni materialna okvara.

Čistilno brušenje lesene terase

Čistilno brušenje se priporoča enkrat letno, običajno se to opravi spomladi, pred začetkom sezone. Tako bo terasa kar najbolje pripravljena na uporabo. Skozi poletne mesece in tudi preko zime se na terasi neizogibno nabira umazanija, pokažejo se tudi posledice vremenskih vplivov in obrabe. Ti učinki so lahko precej opazni, lahko pa v veliki meri nevidni – površina lesenih podnic postaja hrapava, naredijo se luske, ki jih ne moremo enostavno opaziti. Jih pa občutimo, če po terasi hodimo bosi, poleg tega bo hrapav les zadrževal vlago in se ne bo učinkovito sušil, posledično terasa hitreje propada.

Tako proti površinski umazaniji kot potencialno problematičnim poškodbam podnic se uspešno borimo s čistilnim brušenjem lesene terase, seveda pa je priporočljivo, da ga opravi strokovnjak s primerno opremo. Brušenje običajno opravljamo z električnim ekscentričnim brusilnikom s fino granulacijo, ki omogoča učinkovito odpravljanje umazanije, starega olja in površinskih poškodb, ne da bi s tem posegali globlje v les. Tako uspešno podaljšamo življenjsko dobo lesene terase in površino tudi močno polepšamo ter hkrati pripravimo na oljenje. Odpadni prah in umazanijo, ki nastane pri brušenju, temeljito posesamo, nato se lahko lotimo oljenja.

Oljenje lesene terase

Oljenje terase se omenja še pogosteje in se praviloma tudi pogosteje opravlja. To pa pomeni, da se mnogi opravila lotijo kar sami, včasih tudi s sredstvi, ki za tropske vrste lesa niso primerna. Za lesene terase se uporabljajo skrbno izbrane vrste lesa, ki zahtevajo posebno nego, cenenih olj pa ne prenašajo dobro. Zato je za najboljši učinek pametno izbrati strokovnjaka, ki bo opravil oljenje s profesionalno opremo in najboljšimi sredstvi primernimi za posamezno vrsto lesa.

Terase praviloma naoljimo en krat do dva krat letno, pred začetkom in po koncu sezone, lahko pa en krat. Postopek ni pretirano zahteven, če uporabimo  ustrezno opremo in prava sredstva. Najprej je treba površino temeljito očistiti in po možnosti odstraniti sloj starega olja, kjer je tudi veliko umazanije. Nato s širokim čopičem ali valjčkom les enakomerno premažemo s kakovostnim oljem, ki se vpije v les in ga na ta način dobro zaščiti.

Prednosti oljenja se pokažejo  že takoj, predvsem pa pridejo do izraza na dolgi rok. Na ta način namreč zaščitimo površino lesa in mu zagotovimo daljšo življenjsko dobo, poleg tega lahko po dobro negovani terasi brez skrbi hodimo tudi bosi.

V primeru, da terase ne oljimo se pojavi po cca 4 – 6 mesecih siva patina.

Dir. Rošker Primož

ROSKA d.o.o.
Lackova cesta 15a
2000 Maribor
SI37599143